Let op, wijziging in onze zorg!

Beste zwangere en partner,

Gezien de ontwikkelingen met het coronavirus zijn er helaas extra maatregelen binnen de verloskundige zorg nodig! Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het coronavirus. Deze afspraken gelden tot in ieder geval 6 april a.s. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd hierom de social media van de praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Cliënten die in de komende weken een afspraak hebben op de praktijk, worden in de dagen vóór deze afspraak gebeld door de verloskundige. Tussen 16-27 weken zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze noodzakelijk worden geacht. Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren; vragen beantwoorden we telefonisch. Kom alleen naar deze controle toe; neem ook geen kinderen of je partner mee; ook niet bij een echo-onderzoek. Video bellen / face-timen tijdens een echo is wel mogelijk. Alle echo-afspraken, dus ook die van de 20-weken echo, blijven staan. Ook bij de 20 weken echo mag helaas niemand anders aanwezig zijn, ook niet in de wachtruimte.

Kraamvisites doen wij ook telefonisch, tenzij er speciale redenen zijn waarvoor we langs moeten komen. De hielprik en gehoorscreening via de GGD gaan voor alsnog door; mocht dit veranderen dan horen jullie dit zo spoedig mogelijk. Formulieren die van belang kunnen zijn voor het verloop van de kraamweek worden in jullie brievenbus gedaan.

Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel. Wanneer je gaat bevallen mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. Ook kraamvisite in het ziekenhuis na de bevalling is niet mogelijk. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.

Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Je kunt daarom het beste het nieuws in de gaten houden en de algemene richtlijnen op de website van RIVM

Heb je vragen? Bel naar het landelijk informatienummer 0800-1351 of de GGD Nijmegen op telefoonnummer 088-1447272.

Heb je klachten van verkoudheid en heb je een afspraak? Geef dit vooraf aan de telefoon aan zodat we samen kunnen kijken wat in jouw geval het beste is. Onze assistentes zijn telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 12.00 uur. Echter door de grotere werkdruk van ons allen zijn we mogelijk minder goed telefonisch bereikbaar. We vragen hiervoor jullie begrip. Per email kunt u ook uw niet-dringende vragen stellen. Gebruik het spoednummer alleen voor spoedgevallen!

Als praktijken in de regio doen wij hard ons best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Wij houden op die manier de kwaliteit van de zorg goed in de gaten en zullen er dan ook alles aan doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Uiteraard zijn wij in spoedgevallen op de gebruikelijke manier altijd bereikbaar!

We vertrouwen op jullie medewerking en begrip.

Hartelijke groet,

Namens alle verloskundige praktijken uit de regio,

Rianne Aalbers, Danielle Elemans, Hanneke Tenback, Jannice Kegels en Ashley Geurts. Verloskundigen Nijmegen-west.