Corona update

I.v.m. de uitbraak van het corona-virus in Nederland zijn er maatregelen getroffen; ook in onze verloskundige praktijk. Inmiddels blijkt dat ook in Nederland de zorgen rondom het corona virus groot zijn en zijn er n.a.v. de persconferentie van 23 maart jl. aangescherpte maatregelen aangekondigd die zeker aanhouden tot eind april.

Deze maatregelen zijn er allemaal op gericht om zo min mogelijk nieuwe besmettingen te krijgen.Daarom zijn wij helaas genoodzaakt onze zorg nog meer aan te scherpen en moeten we ons beperken tot alleen de absoluut noodzakelijke verloskundige zorg.

Per direct worden alle vroege echo’s rond 7-8 weken geannuleerd. De controles die we nog uitvoeren zijn de intake en termijnecho rond 10 weken, en de controles bij 16, 27, 31, 35, 37, 39, 40 en 41 weken. Alle controles zijn zo kort mogelijk en worden achteraf aangevuld met een telefonisch consult indien noodzakelijk of gewenst. Bij alle controles dien je alleen te komen! De controle van 24 weken zal een telefonisch consult zijn. De 20 weken echo in het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN) gaat door, maar ook hierbij moet je alleen komen.

Voorafgaand aan je controle word je niet meer standaard gebeld; dit kost voor ons op dit moment te veel van onze tijd. Je wordt alleen gebeld als je afspraak verzet of geannuleerd moet worden. Zorg daarom dat je goed telefonisch bereikbaar bent. Het kan zijn dat we met een afgeschermd nummer (anoniem) bellen! Als we je telefonisch niet kunnen bereiken, sturen we een email. Indien je niets van ons hoort vòòr je controle, dan gaat de afspraak door, hetzij wel ingekort.

Stuur eventuele vragen of opmerkingen voorafgaand aan je controle per mail naar ons op; dit geldt ook voor jullie geboorteplan, indien gemaakt. Veel aanvullende informatie zal per email verstuurd worden Bloedprikken kan je uitsluitend doen bij de hoofdlocatie van de SHO op de Kamerlingh Onnesstraat 16 te Nijmegen.

De 22 weken prik voor de kinkhoestvaccinatie bij de GGD gaan vooralsnog door. Kijk voor meer informatie op 22 wekenprik

De voorlichtingsavonden zijn in de normale vorm geannuleerd maar we zijn hard aan het werk om de voorlichting online te gaan aanbieden; het streven is om dit per 1 april a.s. te realiseren. Houd hiervoor de website van het Verloskundige cursuscentrum Nijmegen in de gaten: Verloskundige centrum

Thuis bevallen is nu het advies geworden als je een gezonde zwangere vrouw bent, zonder een medische indicatie. Op dit moment is poliklinisch bevallen in het CWZ en Radboud UMC nog wel mogelijk, maar dit kan bij toename van drukte in de ziekenhuizen en ziekte van personeel snel veranderen. Er mag 1 persoon bij je zijn bij de bevalling; zowel thuis als in het ziekenhuis.

Na de bevalling is het advies om echt zo min mogelijk kraambezoek te plannen en, als er iemand komt, deze te laten komen als de kraamverzorgster er niet is. De hielprik bij de baby wordt nog wel thuis afgenomen door de GGD, De gehoorscreening wordt voorlopig uitgesteld, in elk geval tot na 6 april. Hiervoor ontvang je een oproep van de GGD. We merken dat jullie veel vragen hebben over de situatie en de genomen maatregelen. Het zorgt voor onrust en onzekerheid, begrijpelijk! Toch willen we jullie vragen om ons te bellen op het vaste nummer; elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur. We worden veel gebeld op onze spoedlijn en dat mag natuurlijk altijd bij dringende vragen/spoed. Maar wil je iets overleggen of heeft het geen spoed, bel alsjeblieft tussen 8.30 en 12.00 uur. Zo houden we de spoedlijn ook vrij voor de vrouwen die ons echt dringend nodig hebben! Ben je verkouden, heb je koorts van meer dan 38 graden of last van hoesten, kom dan niet naar de praktijk! Houd, overal waar je bent, minimaal 1,5 meter afstand van anderen! Meer informatie en antwoorden op je vragen over het corona virus vind je op de website van de RIVM of bel naar het landelijk informatienummer 0800-1351 of de GGD Nijmegen op telefoonnummer 088-1447272. Houd tevens onze Facebook en Instagram pagina in de gaten voor de laatste updates!

Wij realiseren ons dat al deze maatregelen een grote impact hebben op de beleving van jullie zwangerschap en het onzekerheid en spanning met zich mee brengt. We zullen helaas moeten improviseren in de komende periode. We doen erg ons best om dat zo goed mogelijk te doen, maar ook wij lopen tegen organisatorische en praktische zaken aan; niet alleen op de praktijk maar ook voor onze thuissituatie. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Het op deze manier ‘moeten’ werken nu gaat erg tegen ons gevoel in! We willen jullie de beste zorg geven, ook in deze vervelende omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat wij zelf ook gezond blijven! We hopen dat met alle huidige aanpassingen we er zo goed mogelijk voor blijven staan.

Nogmaals dank voor jullie flexibiliteit en begrip! Pas goed op jezelf en natuurlijk op elkaar! Dat zullen wij ook doen zodat we voor jullie kunnen blijven zorgen! Blijf allemaal gezond en schroom niet om contact met ons op te nemen als dit nodig is! Uiteraard blijven wij voor spoedgevallen 24/7 bereikbaar!

Met vriendelijke groet,

Rianne, Danielle, Hanneke, Jannice en Ashley