Corona update 2

Beste zwangere en partner,

Al enkele weken zijn wij helaas genoodzaakt onze verloskundige zorg anders aan te bieden dan we gewend zijn; iets wat voor zowel jullie als zwangeren als voor ons als verloskundigen heel vervelend is. Deze maatregelen zijn er allemaal op gericht om zo min mogelijk nieuwe besmettingen te krijgen. Na de persconferentie afgelopen dinsdag 21 april ’20 is ook door onze beroepsvereniging KNOV gekeken naar de maatregelen binnen de verloskundige zorg. Dit heeft geleid tot een beginnende versoepeling van de maatregelen. Helaas is de maatregel dat je als zwangere alleen moet komen naar de controles en naar de echo’s nog blijven bestaan. We hopen dat bij een volgende versoepeling van de maatregelen dit als eerste aangepast zal worden omdat we ons realiseren dat het afwezig zijn van de partner bij met name de echo’s een hele vervelende situatie is!

Vanaf dinsdag 28 april ’20 zal de verloskundige zorg er als volgt uit gaan zien:

 • De vroege echo rond 8 weken zal weer gedaan worden. Alle zwangeren die in de week van 28 april ’20 nog geen 9 weken zwanger zijn, kunnen alsnog een afspraak voor deze vroege echo krijgen. Tijdens deze inwendige (vaginale) echo zal kort gekeken worden naar de hartslag van de embryo. Verder onderzoek zal er nog niet plaats vinden; dit gebeurt bij de termijnecho rond 10-11 wk. Helaas mag je partner bij het echo onderzoek niet aanwezig zijn.
 • De controles die we weer als vanouds uitvoeren op de praktijk zijn de termijnecho rond 10 weken, en de controles bij 16, 27, 31, 35, 37, 39, 40 en 41 weken. Tijdens alle controles proberen we ons aan de 1.5 meter-afstand te houden! We verzoeken jullie om voor binnenkomst in de spreekkamer je handen te desinfecteren met de desinfectans die op de balie bij de assistente staat. Ook bij deze controles dien je alleen te komen! · Het intake gesprek zal direct na de termijnecho telefonisch plaats vinden en duurt zo’n 25-35 minuten. · De controle van 24 weken en 33 weken zal een telefonisch consult zijn.
 • De 20 weken echo in het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN) gaat door, maar ook hierbij moet je alleen komen.
 • Stuur je eventuele vragen of opmerkingen voorafgaand aan je controle per mail naar ons op; dit geldt ook voor jullie geboorteplan, indien gemaakt.
 • Veel aanvullende informatie zal per email verstuurd worden.
 • Bloedprikken kan je uitsluitend doen bij de hoofdlocatie van de SHO op de Kamerlingh Onnesstraat 16 te Nijmegen.
 • De 22 weken prik voor de kinkhoestvaccinatie bij de GGD gaan vooralsnog door. Kijk voor meer informatie op www.22wekenprik.nl
 • De voorlichtingsavonden zijn in de normale vorm geannuleerd maar worden in de maanden april en mei online aangeboden: kijk hiervoor op de website van het Verloskundige cursuscentrum Nijmegen: www.vccnijmegen.nl
 • Op dit moment is poliklinisch bevallen in het CWZ en Radboud UMC nog mogelijk, maar dit kan bij toename van drukte in de ziekenhuizen en ziekte van personeel snel veranderen. Er mag 1 persoon bij je zijn bij de bevalling; zowel thuis als in het ziekenhuis.
 • Na de bevalling is het advies om echt zo min mogelijk kraambezoek te plannen en, als er iemand komt, deze te laten komen als de kraamverzorgster er niet is.
 • De hielprik bij de baby wordt nog wel thuis afgenomen door de GGD, De gehoorscreening wordt voorlopig uitgesteld. Hiervoor ontvang je een oproep van de GGD.
 • Wij zullen in de kraamweek 1 keer op huisbezoek komen om jullie persoonlijk te feliciteren, de baby te bewonderen en de overdracht voor het consultatiebureau te regelen. Aan het begin van de kraamweek bespreken we wanneer dit huisbezoek is. We verzoeken jullie om tijdens dit huisbezoek geen andere visite in huis te hebben. De overige controle momenten zullen telefonisch zijn, of desgewenst middels video bellen.
 • We merken dat jullie veel vragen hebben over de situatie en de genomen maatregelen. Het zorgt voor onrust en onzekerheid, begrijpelijk! Toch willen we jullie vragen om ons te bellen op het vaste nummer; elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur. We worden nog steeds veel gebeld op onze spoedlijn en dat mag natuurlijk altijd bij dringende vragen/spoed. Maar wil je iets overleggen of heeft het geen spoed, bel alsjeblieft tussen 8.30 en 12.00 uur. Zo houden we de spoedlijn ook vrij voor de vrouwen die ons echt dringend nodig hebben! Je kan ons ook een email sturen.
 • Ben je verkouden, heb je koorts van mseer dan 38 graden of last van hoesten, kom dan niet naar de praktijk!
 • Houd, overal waar je bent, minimaal 1,5 meter afstand van anderen!

Meer informatie en antwoorden op je vragen over het corona virus vind je op de website van de RIVM www.rivm.nl/coronavirus of bel naar het landelijk informatienummer 0800-1351 of de GGD Nijmegen op telefoonnummer 088-1447272. Houd tevens onze Facebook en Instagram pagina in de gaten voor de laatste updates!

Wij realiseren ons dat al deze maatregelen een grote impact hebben op de beleving van jullie zwangerschap en het onzekerheid en spanning met zich mee brengt. We zullen helaas moeten improviseren in de komende periode. We doen erg ons best om dat zo goed mogelijk te doen, maar ook wij lopen tegen organisatorische en praktische zaken aan; niet alleen op de praktijk maar ook voor onze thuissituatie. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Het op deze manier ‘moeten’ werken nu gaat erg tegen ons gevoel in! We willen jullie de beste zorg geven, ook in deze vervelende omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat wij zelf ook gezond blijven! We hopen dat met alle huidige aanpassingen we er zo goed mogelijk voor blijven staan. Nogmaals dank voor jullie flexibiliteit en begrip! Pas goed op jezelf en natuurlijk op elkaar! Dat zullen wij ook doen zodat we voor jullie kunnen blijven zorgen! Blijf allemaal gezond en schroom niet om contact met ons op te nemen als dit nodig is! Uiteraard blijven wij voor spoedgevallen 24/7 bereikbaar!

Hartelijke groet,

Rianne Aalbers, Danielle Elemans, Hanneke Tenback, Jannice Kegels en Ashley Geurts