Corona update 3

Beste zwangere en partner,

Naar aanleiding van de versoepelingen die onze premier heeft aangekondigd heeft onze beroepsgroep, de KNOV, met de andere beroepsgroepen uit de geboortezorg overleg gehad over wat er aan versoepelingen kan worden georganiseerd binnen de zorg die wij jullie geven.

Om deze versoepelingen te kunnen invoeren dienen wij ons aan de geldende adviezen te houden, dus indien mogelijk 1,5 meter afstand, zwangeren en partners met klachten blijven thuis en we blijven de contactmomenten beperken.

De afgelopen maanden hebben wij veel gevraagd van jullie, daar zijn wij ons zeker van bewust. Het heeft echter wel geleid tot het kunnen blijven geven van de noodzakelijke verloskundige zorg. Nauwelijks zieke collega’s en zwangeren, iets waar wij heel blij mee zijn.

Omdat wij het belangrijk vinden dat wij deze zorg ook de komende maanden kunnen blijven geven hebben wij de volgende versoepelingen vastgelegd die ingaan per 11 mei:

Onze verloskundige zorg zal er als volgt uit gaan zien:

Bij de vroege echo rond 8 weken mag je partner weer aanwezig zijn. Tijdens deze inwendige (vaginale) echo zal kort gekeken worden naar de hartslag van de embryo. Verder onderzoek zal er nog niet plaats vinden; dit gebeurt bij de termijnecho rond 10-11 wk. Ook hierbij mag je partner aanwezig zijn. Tijdens deze controle vindt ook het intakegesprek plaats.

 • Bij de controle bij 16 weken mag je partner ook aanwezig zijn . Tijdens deze controle zullen wij jullie de eerste keer het hartje van je kindje laten horen. Dit doen met behulp van ons echo apparaat; tijdens deze echo kunnen wij niet screening op afwijkingen bij jullie kindje en ook geen geslachtsbepaling doen.
 • De controles die we weer als vanouds uitvoeren op de praktijk zijn de controles bij 22, 27, 31, 34, 36, 38, 39, 40 en 41 weken. Tijdens alle controles proberen we ons aan de 1.5 meter-afstand te houden! We verzoeken jullie om bij binnenkomst in de spreekkamer je handen te desinfecteren met de desinfectans die in de spreekkamer staat. Bij deze controles dien je alleen te komen!
 • Kom niet te vroeg, het liefst net voor de afspraaktijd bij ons binnen.
 • De 20 weken echo in het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN) gaat door. Hierbij mag je partner ook weer aanwezig zijn. Ook bij eventueel aanvullende andere medische echo’s bij ons op de praktijk of in het VCN mag je partner mee Bij de controle van 34 weken geven wij informatie over de bevalling. Hierbij mag je partner ook aanwezig zijn Pretecho bureau binnenpret is ook weer open voor het maken van een pretecho: https://echobinnenpret.nl/
 • Veel aanvullende informatie zal per email verstuurd worden.
 • Bloed prikken kan je uitsluitend doen bij de hoofdlocatie van de SHO op de Kamerlingh Onnesstraat 16 te Nijmegen.
 • De 22 weken prik voor de kinkhoestvaccinatie bij de GGD gaat door. Kijk voor meer informatie op www.22wekenprik.nl
 • De voorlichtingsavonden zijn in de normale vorm geannuleerd maar worden vooralsnog online aangeboden: kijk hiervoor op de website van het Verloskundige cursuscentrum Nijmegen: www.vccnijmegen.nl
 • Op dit moment is poliklinisch bevallen in het CWZ en Radboud UMC nog mogelijk. Er mag 1 persoon bij je zijn bij de bevalling in het Radboud UMC. Indien je thuis of in het CWZ bevalt mogen er maximaal twee personen aanwezig zijn mits je de 1,5 meter afstand kan waarborgen.
 • Na de bevalling is het advies om echt zo min mogelijk kraambezoek te plannen en, als er iemand komt, deze te laten komen als de kraamverzorgster er niet is.
 • De hielprik en de gehoorscreening bij de baby wordt nog wel thuis afgenomen door de GGD
 • Wij zullen in de kraamweek 2 keer op huisbezoek komen om jullie persoonlijk te feliciteren, de baby te bewonderen en de overdracht voor het consultatiebureau te regelen. Aan het begin van de kraamweek bespreken we wanneer deze huisbezoeken zijn. We verzoeken jullie om tijdens dit huisbezoek geen andere visite in huis te hebben. De overige controle momenten zullen telefonisch middels video bellen.
 • We merken dat jullie veel vragen hebben over de situatie en de genomen maatregelen. Het zorgt voor onrust en onzekerheid, begrijpelijk! Toch willen we jullie vragen om ons te bellen op het vaste nummer; elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur. We worden nog steeds veel gebeld op onze spoedlijn en dat mag natuurlijk altijd bij dringende vragen/spoed. Maar wil je iets overleggen of heeft het geen spoed, bel alsjeblieft tussen 8.30 en 12.00 uur. Zo houden we de spoedlijn ook vrij voor de vrouwen die ons echt dringend nodig hebben! Je kan ons ook een email sturen.
 • Ben je verkouden, heb je koorts van meer dan 38 graden of last van hoesten, kom dan niet naar de praktijk!
 • Houd, overal waar je bent, minimaal 1,5 meter afstand van anderen!

De verloskundigenpraktijken in de regio Nijmegen werken goed samen met het Radboud UMCN en CWZ in een samenwerkingsverband. Samen met onze collega’s uit het ziekenhuis wordt er ook steeds gekeken wat er mogelijk is aan versoepelingen binnen het ziekenhuis, wezenlijk anders dan binnen een verloskundigenpraktijk. Zij zijn bezig met het opschalen van de medisch noodzakelijke zorg, dit betekent dat afspraken binnen verloskundigenpraktijken kunnen afwijken van afspraken binnen het ziekenhuis. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Bij iedere zwangere kunnen er andere afwegingen worden gemaakt!

Met deze versoepelingen hopen wij tegemoet te komen aan de wens die leeft. Deze bijzondere periode in jullie leven beleef je het liefste samen. Wanneer de komende weken blijkt dat er door deze versoepelingen meer besmettingen zijn, zijn wij genoodzaakt de zorg weer te minimaliseren. Wij vragen dan ook aan jullie om bewust om te gaan met de ruimte die er nu is. Pas de hygiënemaatregelen toe en kom zo veel mogelijk alleen!

Meer informatie en antwoorden op je vragen over het corona virus vind je op de website van de RIVM https://www.rivm.nl/coronavirus of bel naar het landelijk informatienummer 0800-1351 of de GGD Nijmegen op telefoonnummer 088-1447272. Houd tevens onze Facebook en Instagram pagina in de gaten voor de laatste updates!

Nogmaals dank voor jullie flexibiliteit en begrip! Pas goed op jezelf en natuurlijk op elkaar! Dat zullen wij ook doen zodat we voor jullie kunnen blijven zorgen! Blijf allemaal gezond en schroom niet om contact met ons op te nemen als dit nodig is! Uiteraard blijven wij voor spoedgevallen 24/7 bereikbaar!

Hartelijke groet,

Rianne Aalbers, Danielle Elemans, Hanneke Tenback, Jannice Kegels en Ashley Geurts