Corona Update 4

** UPDATE MAATREGELEN VERLOSKUNDIGE ZORG I.V.M. CORONA VIRUS PER 1 JULI 2020**

Beste zwangere en partner,

Al enkele maanden houden de maatregelen rondom het corona-virus ons allemaal bezig.

Nu het aantal ziektegevallen af neemt en in de persconferentie vorige week weer nieuwe versoepelingen per 1 juli bekend zijn gemaakt, heeft ook onze beroepsvereniging de maatregelen aangepast.

Langzaam gaan we weer naar de verloskundige zorg toe, hoe het was voor de coronamaatregelen.

Voorzichtigheid blijft echter nodig, omdat we niet weten of een nieuwe corona-golf zal optreden nu de maatregelen nog meer versoepeld zijn en we ook weer mogen reizen.

Per 1 juli 2020 gelden de volgende maatregelen binnen onze praktijk:

  • Ben je verkouden, heb je koorts van meer dan 38 graden of last van hoesten, kom dan niet naar de praktijk maar bel je huisarts of de GGD voor een corona-test!

  • Houd, overal waar je bent, minimaal 1,5 meter afstand van anderen! Houd hierbij ook rekening met de andere bezoekers en medewerkers binnen ons gezondheidscentrum.

  • Kom niet te vroeg voor je afspraak; dit om de spreekkamer niet te vol te laten zijn. Ben je meer dan 5 minuten te vroeg wacht dan even buiten.

  • Kinderen mogen (nog) niet mee naar het spreekuur.

  • Bij alle echo's, het intakegesprek en het gesprek over de bevalling mag jullie partner aanwezig zijn. Voor de overige controles laten we de keuze bij jullie; Het heeft nog steeds de voorkeur om zoveel als mogelijk alleen bij de gewone controles naar het spreekuur te komen. Indien gewenst mag je partner erbij zijn; hierbij hanteren we echter wel de '1,5 meter afstand' regel. Andere mensen dan je partner zijn helaas nog niet toegestaan.

  • Desinfecteer je handen als je de spreekkamer binnen komt; hiervoor staat desinfectans op de tafel

  • Bij de bevalling mogen er, naast je partner, 2 personen extra aanwezig zijn. Dit geldt zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het Radboud UMC en CWZ. Wij vragen wel waar mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren.

  • Wij zullen in de kraamweek 2 keer op huisbezoek komen om jullie persoonlijk te feliciteren, de baby te bewonderen en de overdracht voor het consultatiebureau te regelen. Aan het begin van de kraamweek bespreken we wanneer deze huisbezoeken zijn. De overige controle momenten zullen telefonisch plaats vinden.

  • De nacontrole 6 weken na de bevalling zal in principe telefonisch zijn. Indien medisch noodzakelijk zullen we een controle op de praktijk inplannen.

De voorlichtingsavonden zijn in de normale vorm geannuleerd maar worden vooralsnog online aangeboden: kijk hiervoor op de website van het Verloskundige cursuscentrum Nijmegen: VCCN. De aangifte van geboorte bij de gemeente gebeurt online. Hiervoor ontvang je na de bevalling een formulier. De verloskundige praktijken in de regio Nijmegen werken goed samen met het Radboud UMCN en CWZ in een samenwerkingsverband. Samen met onze collega’s uit het ziekenhuis wordt er ook steeds gekeken wat er mogelijk is aan versoepelingen binnen het ziekenhuis, die wezenlijk anders kunnen zijn dan binnen een verloskundige praktijk. De ziekenhuizen zijn bezig met het opschalen van de medisch noodzakelijke zorg, dit betekent dat afspraken binnen verloskundige praktijken kunnen afwijken van afspraken binnen het ziekenhuis. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Bij iedere zwangere kunnen er andere afwegingen worden gemaakt!

Met deze versoepelingen hopen wij langzaam weer de zorg te leveren waar we voor staan; persoonlijke en professionele zorg op maat.

Deze bijzondere periode in jullie leven beleef je het liefst samen. Wanneer de komende weken blijkt dat er door deze versoepelingen meer besmettingen zijn, zullen wij genoodzaakt zijn de zorg weer te minimaliseren. Wij vragen dan ook aan jullie om bewust om te gaan met de ruimte die er nu is.

Meer informatie en antwoorden op je vragen over het corona virus vind je op de website van de RIVM of bel naar het landelijk informatienummer 0800-1351 of de GGD Nijmegen op telefoonnummer 088-1447272. Houd tevens onze Facebook en Instagram pagina in de gaten voor de laatste updates!

Nogmaals dank voor jullie flexibiliteit en begrip. Pas goed op jezelf en natuurlijk op elkaar!

Dat zullen wij ook doen zodat we voor jullie kunnen blijven zorgen.

Schroom niet om contact met ons op te nemen als dit nodig is. Uiteraard blijven wij voor spoedgevallen 24/7 bereikbaar.

Hartelijke groet,

Rianne Aalbers, Danielle Elemans, Hanneke Tenback, Jannice Kegels en Ashley Geurts