Echo’s in de zwangerschap

Binnen de reguliere verloskundige zorg krijgt iedereen in principe 3 echo’s aangeboden; de eerste vroege echo rond 8 weken om te controleren of het hartje van de baby klopt, de tweede echo bij 10-11 weken om de uitgerekende datum vast te stellen en de 20-weken echo waarbij gekeken wordt of er afwijkingen bij de baby zijn. Daarna worden er in principe geen echo’s meer gemaakt behalve op medische indicatie. Wel kan je altijd tegen betaling een pretecho laten maken bij verschillende pretechobureau’s in de buurt. Vraag ons naar meer informatie.

Het afgelopen jaar deed onze praktijk mee aan de IRIS-study; een studie die onderzoekt of we met 2 extra echo’s bij 28 en 34 weken een betere voorspelling kunnen maken over het geboortegewicht van de baby. Dit onderzoek is op 1 maart jl. geëindigd. Dit betekent helaas dat we na de 20-weken echo geen standaard echo’s meer mogen aanbieden, maar alleen op medische indicatie.

Wij zullen de groei van de baby volgens de geldende regels goed in de gaten houden en natuurlijk op indicatie een echo maken indien nodig. Voor meer informatie over de groeimeting verwijzen we jullie naar bijgevoegde link van onze beroepsvereniging KNOV waar een flyer vermeld staat met extra uitleg. deverloskundige.nl