Corona update 5

** UPDATE MAATREGELEN VERLOSKUNDIGE ZORG I.V.M. CORONA VIRUS PER 5 OKTOBER 2020**

Helaas maakt het coronavirus een opmars; vooral ook in de regio Nijmegen. Bij de persconferentie op maandag 28 september jl. zijn er weer aangescherpte maatregelen getroffen welke op donderdag 1 oktober jl. zijn aangevuld met het dwingende advies van het dragen van mondkapjes in openbare ruimten. Helaas zijn wij in de praktijk ook hiertoe genoodzaakt.

Wij beseffen dat dit veel van jullie vraagt, maar de kans op besmetting blijkt groot en hierom zullen we deze maatregelen niet alleen voor jullie gezondheid maar vooral ook voor onszelf moeten treffen. Zodat wij niet ziek worden en er geen goede verloskundige zorg meer geleverd kan worden. Wij vragen dan ook jullie begrip.

Per 5 oktober 2020 gelden de volgende maatregelen binnen onze praktijk:

 • Ben je verkouden, heb je koorts van meer dan 38 graden of last van hoesten, kom dan niet naar de praktijk maar bel je huisarts of de GGD voor een corona-test! Indien je positief getest bent op corona horen we dit uiteraard graag zo snel mogelijk.
 • Heeft een van jouw gezinsleden verkoudheidsklachten, koorts of last van hoesten / benauwdheid , laat het ons dan weten voor je naar het spreekuur komt.
 • Houd, overal waar je bent, minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Houd hierbij ook rekening met de andere bezoekers en medewerkers binnen ons gezondheidscentrum.
 • Kom niet te vroeg voor je afspraak; dit om de wachtkamer niet te vol te laten zijn. Ben je meer dan 5 minuten te vroeg wacht dan even buiten.
 • Kinderen mogen nog niet mee naar het spreekuur.
 • De overheid heeft het dwingende advies gegeven om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Dit advies is overgenomen door onze beroepsvereniging en het gezondheidscentrum waar wij ons in bevinden wat betekent dat we jullie verzoeken om bij een bezoek aan de praktijk een mondkapje te dragen.
 • Kom zo veel als mogelijk alleen naar de afspraak. Echter, indien gewenst mag je partner bij de controle zijn; hierbij hanteren we wel de '1,5 meter afstand' regel. Andere mensen dan je partner zijn helaas nog niet welkom Indien je partner meekomt, verzoeken wij hem / haar ook een mondkapje te dragen.
 • Desinfecteer je handen als je de spreekkamer binnen komt; hiervoor staat desinfectans op de tafel.
 • Wij zullen gedurende het hele spreekuur een mondkapje dragen op advies vanuit de overheid en onze beroepsvereniging.
 • In de spreekkamer staan lijnen op de grond die de 1.5 meter afstand waarborgen; graag verzoeken we jullie achter deze lijn te blijven.
 • Indien jullie een afspraak in één van de ziekenhuizen hebben, zullen jullie in alle openbare ruimtes van het CWZ en het Radboud UMC ook een mondkapje moeten dragen.
 • Bij de bevalling mag er 1 extra persoon bij je zijn naast je partner. Dit geldt zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het Radboud UMC en CWZ. Wij vragen wel waar mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Afhankelijk van de ontwikkelingen m.b.t. besmettingen in de regio kunnen ziekenhuizen deze regel per direct aanpassen. Vraag dus bij aanvang van de bevalling de op dat moment geldende regels na.
 • Tijdens de bevalling dragen wij een mondkapje, omdat we dan niet 1.5 meter afstand kunnen houden.
 • Wij zullen in de kraamweek 2 keer op huisbezoek komen om jullie persoonlijk te feliciteren, de baby te bewonderen en de overdracht voor het consultatiebureau te regelen. Aan het begin van de kraamweek bespreken we wanneer deze huisbezoeken zijn. De overige controle momenten zullen telefonisch plaats vinden.
 • De nacontrole 6 weken na de bevalling zal in principe telefonisch zijn. Indien medisch noodzakelijk zullen we een controle op de praktijk inplannen.
 • De voorlichtingsavonden zijn in de normale vorm geannuleerd maar worden vooralsnog online aangeboden: kijk hiervoor op de website van het Verloskundige cursuscentrum Nijmegen: https://www.vccnijmegen.nl
 • De aangifte van geboorte bij de gemeente gebeurt online. Hiervoor ontvang je na de bevalling een (digitaal) formulier.

De verloskundige praktijken in de regio Nijmegen werken goed samen met het Radboud UMC en CWZ in een samenwerkingsverband. De maatregelen in de ziekenhuizen kunnen echter wezenlijk anders zijn dan binnen een verloskundige praktijk. De ziekenhuizen zijn bezig met het opschalen van de medisch noodzakelijke zorg, dit betekent dat afspraken binnen verloskundige praktijken kunnen afwijken van afspraken binnen het ziekenhuis.

We realiseren ons dat deze maatregelen, vooral het dragen van mondkapjes tijdens spreekuren en bevallingen, niet fijn zijn voor ons allemaal. Helaas zijn we door de vele besmettingen om ons heen genoodzaakt deze maatregel in te voeren voor zowel jullie als onze gezondheid. aken binnen het ziekenhuis.

Ondanks deze maatregelen blijven wij staan achter de visie van onze praktijk; persoonlijke en professionele zorg op maat.

Meer informatie en antwoorden op je vragen over het corona virus vind je op de website van de RIVM https://www.rivm.nl/coronavirus of bel naar het landelijk informatienummer 0800-1351 of de GGD Nijmegen op telefoonnummer 088-1447272. Houd tevens onze Website, Facebook en Instagram pagina in de gaten voor de laatste updates!

Nogmaals dank voor jullie flexibiliteit en begrip. Pas goed op jezelf en natuurlijk op elkaar! Dat zullen wij ook doen zodat we voor jullie kunnen blijven zorgen. Schroom niet om contact met ons op te nemen als dit nodig is. Uiteraard blijven wij voor spoedgevallen 24/7 bereikbaar.