Corona update 6

Beste zwangere en partner,

Naar aanleiding van de persconferentie op 14 december jl. zijn wij genoodzaakt om nieuwe coronamaatregelen in de praktijk in te voeren. Het is per 1 december al verplicht een mondkapje te dragen in openbare ruimten. Onze praktijk bevindt zich in een gezondheidscentrum. Hierdoor is er een verplichting dat u en uw partner een mondkapje dragen; zowel in de wachtruimte, als in de spreekkamer. Wij beseffen dat dit veel van jullie vraagt, maar de kans op besmetting blijkt groot en hierom zullen we deze maatregelen niet alleen voor jullie gezondheid maar ook voor onszelf moeten treffen. Zodat ook wij niet ziek worden en er geen goede verloskundige zorg meer geleverd kan worden. Wij vragen dan ook jullie begrip.

De volgende maatregelen gelden per 15 december 2020 binnen onze praktijk:

 • Kom niet te vroeg voor je afspraak; dit om de wachtkamer niet te vol te laten zijn. Ben je meer dan 5 minuten te vroeg wacht dan even buiten.
 • Kinderen mogen niet mee naar het spreekuur.
 • Ben je verkouden, heb je koorts van meer dan 38 graden of last van hoesten, kom dan niet naar de praktijk maar bel je huisarts of de GGD voor een corona-test! Indien je positief getest bent op corona horen we dit uiteraard graag zo snel mogelijk. Heeft een van jouw gezinsleden verkoudheidsklachten, koorts of last van hoesten / benauwdheid , laat het ons dan weten vóór je naar het spreekuur komt. Houd, overal waar je bent, minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Houd hierbij ook rekening met de andere bezoekers en medewerkers binnen ons gezondheidscentrum.
 • Wij verzoeken jullie bij de meeste controles alleen te komen; bij de afspraken met een echo (8 weken en 11 weken) en bij de controle waar de bevalling besproken wordt (33 weken) mag je partner aanwezig zijn. Ook bij de controle rond de uitgerekende datum, waarbij we spreken over een eventuele inleiding van de bevalling, is je partner welkom. Hierbij hanteren we wel de '1,5 meter afstand' regel. Andere mensen dan je partner zijn helaas niet welkom.
 • Indien jullie een afspraak in één van de ziekenhuizen hebben, zullen jullie in alle openbare ruimtes van het CWZ en het Radboud UMC ook een mondkapje moeten dragen.
 • Desinfecteer je handen als je de spreekkamer binnen komt; hiervoor staat desinfectans op de tafel.
 • In de spreekkamer staan lijnen op de grond die de 1.5 meter afstand waarborgen; graag verzoeken we jullie achter deze lijn te blijven.
 • Bij de bevalling mag er 1 extra persoon bij je zijn naast je partner. Dit geldt zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het Radboud UMC en CWZ. Wij vragen wel waar mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Afhankelijk van de ontwikkelingen m.b.t. besmettingen in de regio kunnen ziekenhuizen deze regel per direct aanpassen. Vraag dus bij aanvang van de bevalling de op dat moment geldende regels na.
 • Tijdens het spreekuur, bij de bevalling en de kraambedcontroles thuis dragen wij een mondkapje.
 • Wij zullen in de kraamweek 1 keer op huisbezoek komen om jullie persoonlijk te feliciteren, de baby te bewonderen en de overdracht voor het consultatiebureau te regelen. De overige controles zullen gaan via beeldbellen of telefonisch. Aan het begin van de kraamweek bespreken we wanneer het huisbezoek zal zijn.
 • De nacontrole 6 weken na de bevalling zal in principe telefonisch zijn. Indien medisch noodzakelijk zullen we een controle op de praktijk inplannen.
 • De voorlichtingsavonden zijn in de normale vorm geannuleerd maar worden vooralsnog online aangeboden: kijk hiervoor op de website van het Verloskundige cursuscentrum Nijmegen
 • De aangifte van geboorte bij de gemeente verloopt online. Hiervoor ontvang je na de bevalling een digitaal formulier.

De verloskundige praktijken in de regio Nijmegen werken goed samen met het Radboud UMC en CWZ in een samenwerkingsverband. De maatregelen in de ziekenhuizen kunnen echter wezenlijk anders zijn dan binnen een verloskundige praktijk. De ziekenhuizen zijn bezig met het opschalen van de medisch noodzakelijke zorg, dit betekent dat afspraken binnen verloskundige praktijken kunnen afwijken van afspraken binnen het ziekenhuis. We realiseren ons dat deze maatregelen niet fijn zijn voor ons allemaal. Helaas zijn we door de vele besmettingen en de landelijke richtlijnen genoodzaakt deze maatregelen in te voeren voor zowel jullie als onze gezondheid. Ondanks deze maatregelen blijven wij staan achter de visie van onze praktijk; persoonlijke en professionele zorg op maat. Nogmaals dank voor jullie flexibiliteit en begrip. Pas goed op jezelf en natuurlijk op elkaar! Dat zullen wij ook doen zodat we voor jullie kunnen blijven zorgen.

Schroom niet om contact met ons op te nemen als dit nodig is.

Hartelijke groet, Team Verloskundige Praktijk “Nijmegen-west”