Kinderwens Zwanger Bevalling Kraamtijd

De bevalling

Goed voorbereid bevalt beter

De laatste loodjes

Aan het einde van de zwangerschap gaat de baarmoeder vaker samentrekken; je buik wordt dan heel hard en dit kan een vervelend gevoel geven, zoals menstruatiekrampen. Deze “harde buiken” kunnen een tijd aanhouden en met tussenpozen terug komen. We noemen dit voorweeën of “oefenweeën”; het zijn géén echte weeën, maar je baarmoeder “oefent” vast met samentrekken als voorbereiding op je bevalling. Deze voorweeën komen vaak onregelmatig en duren gemiddeld maar maximaal 30 seconden. Ze worden vaak niet “erger” en verdwijnen weer vanzelf wanneer je gaat rusten. Ze zorgen niet voor ontsluiting; wel wordt de baarmoedermond soepeler en zal het kindje verder gaan indalen. In de baarmoedermond, die de baarmoeder in de zwangerschap volledig afsluit, bevindt zich de slijmprop. Deze slijmprop kan (gedeeltelijk) loskomen als de baarmoedermond soepeler wordt door de voorweeën. Samen met dit slijm kan soms een beetje rood of bruin (=oud) bloed vrijkomen, dat is normaal. Dit is echter vaak NIET het begin van de bevalling; soms duurt het nog enkele dagen voor je bevalt. Je hoeft ons dan ook niet te bellen bij verlies van de slijmprop. Ben je echter erg ongerust of twijfel je of de hoeveelheid bloedverlies bij het slijm normaal is, dan mag je natuurlijk altijd bellen. Bij bloedverlies vergelijkbaar met menstruatie moet je alles bewaren waarin het bloedverlies te zien is en ons direct bellen.

De voorbereiding

Zorg ALTIJD dat het bed op klossen staat, ook als je poliklinisch wilt bevallen!! Er moeten thuis goede werkomstandigheden zijn, zoals beschreven bij de verplichtingen aangaande de arbeidsomstandigheden in de ARBO-wet, zodat zowel wij, als de kraamverzorgende, ons werk goed kunnen verrichten. Het bed moet verhoogd worden waarbij de bovenkant van het matras minimaal 75 cm van de grond moet zijn. Klossen / bedverhogers kan je gratis lenen bij de thuiszorgwinkel ‘Medi-point’: Marialaan 120 te Nijmegen of online via Duxxie. Vul hier bij 'Kraamzorgorganisatie' 'Verloskundige Praktijk Nijmegen West' in en de klossen en eventueel andere hulpmiddelen worden gratis bij je thuis bezorgd. Indien je bed niet verhoogd kan worden met klossen (of eventueel bierkratjes) zorg dan voor een ander (éénpersoons)bed dat je kan verhogen. Op een waterbed kan je NIET bevallen!!

Vraag het kraampakket op tijd aan bij je zorgverzekeraar! Het kraampakket moet vanaf 34 weken in huis zijn; controleer de inhoud goed, afhankelijk van de verzekering kan de inhoud van het kraampakket variëren. Het kraampakket moet minimaal het volgende bevatten:

 • 5 celstofonderleggers
 • 1 groot kraammatras
 • 2 doosjes steriele gaasjes
 • 1 navelklemmetje
 • 1 flesje alcohol 70 %
 • 2 pakken kraamverband
 • 1 zak zigzag-watten
 • 10 steriele gaasjes 10×10

Indien je thuis wilt bevallen, moet je de celstofonderleggers aanvullen tot 10 stuks. Deze kan je kopen bij de apotheek of drogist. Zorg ook voor een stuk plastic waarmee je het matras kan beschermen (bij de bouwmarkt of Action is goedkoop een stuk schildersplastic te koop). Zorg er ook voor dat de volgende dingen klaar staan:

 • 2 lege emmers
 • 1 vuilniszak
 • 1 maatbeker of plastic kom
 • 10 gestreken stoffen luiers (zgn. hydrofiele luiers)
 • 2 ijzeren kruiken en kruikenzakken
 • rol toiletpapier
 • digitale thermometer
 • Fototoestel (denk aan volle batterijen, voldoende geheugenkaartjes)

Voor een volledige lijst van de benodigde babyuitzet verwijzen wij naar bijgevoegde lijst: Benodigdheden voor bevalling en kraamperiode

Zorg dat er een aparte tas en de Maxi Cosi klaar staat voor het ziekenhuis. Denk aan: pyjama / t-shirt voor bevalling, schone pyjama en kleding, ondergoed, toiletspullen, kleertjes voor de baby (rompertje, pakje, sokjes, mutsje, omslagdoek, jasje en warm dekentje), fototoestel en oplader, oplader mobiele telefoon en een euro-muntstuk voor de rolstoel bij het ziekenhuis.

Een geboorteplan

Als je bijzondere wensen hebt t.a.v. de bevalling kan je die altijd met ons bespreken. Heb je speciale wensen dan kan je een geboorteplan opstellen. Wij proberen dan zoveel mogelijk rekening te houden met jouw wensen. Voor een voorbeeld van een geboorteplan, klik hier: geboorteplan


Waar je dit artikel op kunt vinden.
einde zwangerschap laatste weken periode baarmoeder oefenweeen menstruatie bloedverlies slijmprop

Met trots een 9,5
9,5
Wij zijn 93 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en hebben een gemiddeld cijfer van 9,5.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering.
Laatste nieuws
12.04.2022

Integrale bekostiging

Als het aan Ernst Kuipers ligt, kunnen wij als verloskundigen onze verlotstas beter op straat zetten... Lees verder

Meer nieuws.