Kinderwens Zwanger Bevalling Kraamtijd

Zwangerschap van A tot Z

Want als je zwanger bent, dan wil je weten waar je aan toe bent

Combinatietest

In 2004 heeft de overheid besloten dat alle zwangeren voorlichting dienen te krijgen over de kansberekenende test; de zogenaamde combinatietest. Deze test worden niet standaard vergoed door de zorgverzekeraar. (kosten ongeveer € 165,00). De combinatietest geeft informatie over de kans die je hebt op het krijgen van een kind met Down syndroom (trisomie 21), Edwards syndroom (trisomie 18) en het Patau syndroom (trisomie 13). Deze test geeft geen volledige zekerheid over deze aandoeningen. Daarom heet het ook een kansberekenende test. De combinatietest brengt geen risico mee voor de zwangerschap. Deze test wordt bij voorkeur gedaan bij een zwangerschapsduur van 11+5 en 12+5 weken (eerste trimester). Er wordt bloed geprikt en een echo gemaakt: de NT ofwel nekplooimeting. Tevens wordt er gekeken naar jouw leeftijd. Deze drie uitkomsten vormen samen een persoonlijke kansberekening.

De kans op het krijgen van een kind met Down syndroom verschilt met de leeftijd van de zwangere; hoe ouder je bent, des te groter is de kans op het krijgen van een kindje met Down syndroom.

Kans op down syndroom

Besef dat je met de combinatietest een aantal afwijkingen op kan sporen, maar niet alle afwijkingen, dus de onderzoeken zijn géén garantie op een gezond kind. De afwijkingen die opgespoord kunnen worden, kunnen niet genezen worden.

Bedenk ook voor jezelf:

  • Hoe staan jullie er tegen over als er bij jullie een kind met een aangeboren afwijking wordt geboren, wat voor plek zou dat kind hebben binnen jullie gezin?
  • Wat zouden jullie doen als je kind het Down-syndroom of een andere afwijking zou hebben? Zou je de zwangerschap dan laten afbreken?
  • Als je de zwangerschap niet wenst af te laten breken, wat vindt je dan van de risico’s die de invasieve onderzoeken met zich mee brengen?
  • Wat is voor jullie een acceptabel risico? Vinden jullie een kans van 1 op 200 op een ongezond kind de grens of bijvoorbeeld 1 op 50?

De uitslag

Ouders die kiezen voor een test hopen natuurlijk dat de uitslag goed is. Een goede uitslag stelt gerust maar sluit de kans op het krijgen van een kind met Down Syndroom, Edwardssyndroom of Patausyndroom niet uit. Een slechte uitslag veroorzaakt onrust en brengt nieuwe keuzes met zich mee. Laat je aanvullend onderzoek verrichten? Wat houdt dit onderzoek in? Na vervolgonderzoek kan blijken dat er niets aan de hand is. Bij een kansberekenende test is de uitslag een getal dat de kans weergeeft. De grens is gelegd bij kans 1:200. Als de kans 1: 200 is of groter is, bijvoorbeeld 1:175, mag aanvullend onderzoek verricht worden. Met een bloedtest, de zgn. NIP-test kan aangetoond worden of jullie kindje de aandoening heeft. Ook kan dit worden aangetoond met een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest. Er is alle reden om van tevoren al goed na te denken over mogelijk te nemen besluiten in het eventuele vervolgtraject. De combinatietest geeft alleen aan of er een verhoogde kans is op een afwijking, zonder uitsluitsel te bieden. Als de test een verhoogde kans aangeeft kan de onzekerheid toenemen. Het kan dan moeilijk zijn om van vervolgonderzoek af te zien.

Kijk voor aanvullende informatie in de Folder informatie over de screening op down-, edwards en patausyndroom van het RIVM. Deze folder is ook in andere talen beschikbaar, download deze dan via de site van het RIVM.

Alleen met invasief onderzoek, zoals vlokkentest en vruchtwaterpunctie, kan men 100% uitsluitsel krijgen. Dit onderzoek wordt als meer belastend ervaren en verhoogt de kans op een miskraam met ongeveer 0,5%. En als dit onderzoek aangeeft dat er inderdaad sprake is van een aandoening zoals Down Syndroom, sta je voor een moeilijke keuze: aanvaarding van de aandoening en je voorbereiden op een leven met een gehandicapt kind of afbreken van de zwangerschap. Wij kunnen je meer informatie geven over deze testen en zullen je hiervoor verwijzen indien nodig en gewenst. Dit onderzoek wordt wel vergoed.


Waar je dit artikel op kunt vinden.
combinatietest nekplooi kansberekening down syndroom

Met trots een 9,5
9,5
Wij zijn 93 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en hebben een gemiddeld cijfer van 9,5.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering.
Laatste nieuws
25.09.2021

Waarneemster Krissie

Vanaf 24-09-2021 zal Krissie ons team als waarneemster versterken. Zij zal jullie begeleiden tijdens... Lees verder

Meer nieuws.