Kinderwens Zwanger Bevalling Kraamtijd

Zwangerschap van A tot Z

Want als je zwanger bent, dan wil je weten waar je aan toe bent

Prenatale Diagnostiek

Elke zwangere vraagt zich af of haar baby wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Maar een klein aantal kinderen, zo’n 4 %, heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. Er is sprake van een verhoogde kans op het krijgen van een kindje met een afwijking als:

  • er in je/jullie directe familie erfelijke afwijkingen voorkomen.
  • als je ooit een kind met een afwijking hebt gekregen.
  • als je 36 jaar of ouder bent op het moment van 18 weken zwangerschap.

Er zijn verschillende mogelijkheden om onderzoek te laten doen. In het eerste trimester van de zwangerschap kan je de combinatietest of de NIPT laten doen. De combinatietest is een kansberekenende test naar het Down syndroom (trisomie 21), het Edwards syndroom (trisomie 18) en het Patau syndroom (trisomie 13). Deze test geeft geen zekerheid en geeft alleen aan of de kans groot of klein is op het krijgen van een kindje met een van de drie syndromen. De NIPT is een bloedtest waarbij uit jouw bloed naar de chromosomen van de baby gekeken kan worden. Deze test geeft meer zekerheid dan de combinatietest.

Vanaf 1 september 2021 wordt het eerste trimester SEO structureel echoscopisch onderzoek (in onderzoekssetting) aangeboden. Zwangeren kunnen dan kiezen voor een structureel echoscopisch onderzoek rond de 13e week (12+3 tot 14+3 weken) van de zwangerschap om hun ongeboren kind te laten onderzoeken op structurele afwijkingen. Het doel van het eerste trimester SEO is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen - zoals een open schedel of groot defect in de buikwand - kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.

In het tweede trimester kan je de 20weken echo laten uitvoeren; een screeningsecho naar structurele afwijkingen bij de baby.

Over deze 4 prenatale onderzoeken krijg je tijdens het intakegesprek meer informatie en worden al je vragen beantwoord. Zo kunnen jullie een keuze maken of jullie één van deze onderzoeken willen laten doen. Voor sommige onderzoeken betaal je een eigen bijdrage.


Waar je dit artikel op kunt vinden.
prenatale diagnostiek gezond zwanger erfelijk aandoening nipt test afwijking 13 weken echo

Met trots een 9,5
9,5
Wij zijn 93 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en hebben een gemiddeld cijfer van 9,5.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering.
Laatste nieuws
25.09.2021

Waarneemster Krissie

Vanaf 24-09-2021 zal Krissie ons team als waarneemster versterken. Zij zal jullie begeleiden tijdens... Lees verder

Meer nieuws.