Kinderwens Zwanger Bevalling Kraamtijd

Zwangerschap van A tot Z

Want als je zwanger bent, dan wil je weten waar je aan toe bent

Roken

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben. In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Ze zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstof- en voedingstoffentoevoer naar het kind. Als gevolg van de verminderde doorbloeding en de afgenomen zuurstoftoevoer bestaat het risico dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren dan kinderen van niet-rokers. Tijdens hun eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt wanneer er in de omgeving van de baby gerookt wordt.

Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten. Ophouden is voor velen moeilijk. Toch is stoppen beter dan minderen: zo voorkom je dat je terugvalt in je oude gewoonte.

Kijk voor meer informatie over roken tijdens zwangerschap op deverloskundige.nl Meer informatie vind je ook de meer algemene site van rokeninfo.nl.


Waar je dit artikel op kunt vinden.
roken zwangerschap moederkoek doorbloeding voedingsstoffentoevoer zuurstof ontwikkeling groei

Met trots een 9,5
9,5
Wij zijn 93 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en hebben een gemiddeld cijfer van 9,5.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering.
Laatste nieuws
22.01.2021

Maatregelen met betrekking tot de avondklok

In heel Nederland geldt vanaf 23-01-2021 een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21:00 ‘s av... Lees verder

Meer nieuws.