“Vasten tijdens de Ramadan en zwangerschap: kan dat?”
Zwangere moslima’s zijn officieel gerechtigd volgens de geloofsgemeenschap om niet deel te nemen aan deze periode van vasten. De gemiste dagen kunnen later worden ingehaald of er kan een ‘fidyah ’worden betaald per dag dat er niet wordt gevast om iemand die in armoede leeft van voedsel te voorzien.
In de eerste maanden van de zwangerschap worden alle organen van de baby aangelegd en na het eerste trimester groeit je baby hard. Daarom is het tijdens de hele zwangerschap belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen en vocht binnenkrijgt. Ook om te voorkomen dat je zelf uitgeput raakt of uitdroogt.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen van moeders die in het eerste trimester van de zwangerschap vasten een lager geboortegewicht hadden in vergelijking met kinderen waarvan de moeder niet had gevast. Ondervoeding bij de baby kan in het latere leven mogelijk een grotere kans geven op ontwikkelings- en gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
Zwangere vrouwen die vasten, krijgen sneller last van hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, uitdroging en duizeligheid doordat je bloeddruk daalt en je bloedsuikerspiegel ontregeld raakt.
Het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen af om te vasten tijdens de ramadan, omdat het vrijwel onmogelijk is om op die manier een gezond voedingspatroon aan het houden. Met name wanneer de ramadan in de zomermaanden valt, omdat het dan extra lang licht is. Ook is het risico op uitdroging groter door de warmte.
Medisch gezien, om verdere ongewenste complicaties te vermijden, is het vanuit onze beroepsvereniging KNOV niet aan te raden voor zwangeren met zwangerschapscomplicaties zoals bloedarmoede, diabetes of hoge bloeddruk om te vasten. Het advies is om de verloskundige zorg individueel af te stemmen.
Goede voeding en een goede levensstijl blijven tijdens de zwangerschap van belang voor de gezondheid en het welzijn van de ongeboren baby.
Als je borstvoeding geeft, hoef je ook niet te vasten. Wil je dit wel, houd er dan rekening mee dat de hoeveelheid borstvoeding kan afnemen als je te weinig voeding en vocht binnenkrijgt. Ook kan het best zwaar voor jou zijn, omdat het aanmaken van moedermelk je lichaam veel energie kost. Overdag kun je extra moe zijn, met name als je baby nog volledig afhankelijk is van borstvoeding.
Maak samen met jouw verloskundige een afweging of vasten in de zwangerschap een verstandige keuze is of niet.
Bronnen: KNOV, Thuisarts, Voedingscentrum, Ouders van nu.